Jakob og Neikob

Norge-3-Jakob-og-Neikob
Kari Stai: Jakob og Neikob. (Samlaget 2011)

This is a remediation of a popular paper book about two friends whose names reflect their personalities. Jakob always says yes (ja) to everything, and Neikob always says no (nei). The interactivity that has been added to the app version works perfectly. Of course children love touching Jakob to make him say ja, and Neikob to make him say nei. The repetition of  this interaction perfectly mirrors the repetition in the characters’ responses, which is the whole point of the narrative. Other features, like being able to turn lights on and off, also enhance the experience, which culminates in Jakob’s cunningly finding a way to make Neikob go along with his plans, allowing them to escape great danger involving a thief and a crocodile.

Norsk/Norwegian
Den interaktive billedboken til Kari Stai handler om Jakob, som alltid sier ja, og Neikob, som alltid sier nei. Dette er en ganske enkel digitalisering av papirboken, men den er likevel svært effektiv. Barn elsker å trykke på Jakob og Neikob for å få dem til å si ja! og nei! om og om igjen, og denne repetisjonen fungerer utmerket siden det også er et viktig virkemiddel i teksten.