Elektronisk litteratur for barn i Finland

Finland-Moomin2

Paula Hakola, Raine Koskimaa og Katri Niskanen

Finland er tradisjonelt et land av lesehester og ivrige biblioteksbrukere, og har også en sterk barnelitterær tradisjon. Det er mindre tradisjon for elektronisk og digitalisert litteratur. En relativt liten andel nye finske bøker er tilgjengelige som ebøker, og ebøker og barnebokapps er lite tilstede i bibliotekene. Men selv om elektronisk litteratur ikke er utbredt i Finland, verken for barn eller voksne, er det sterke eksempler på forfattere som bruker digitale medier. Arto Kytöhonka skrev poesigeneratorer alt på 1980-tallet, og på 90-tallet ble noen dikt og fortellinger utgitt både på web og på CD-ROM. Ungdomsromaner som Seita Vuorelas Karikko (“revet”) har et tilhørende nettsted, og tegneserien DibiTassut har eksperimentert med QR-koder som lar leser samhandle med en 3D-animasjon av karakterene ved hjelp av webcam. Aleksi Delikouras Nörtti (“nerden”) begynte som en serie svært populære YouTube-videoer før fortellingen ble utgitt som en romanserie. Mange unge som ellers ikke leser bøker har funnet litteraturen gjennom denne serien. De siste årene er det utgitt noen få (mer eller mindre) interaktive barnebokapper, men markedsføringen har vært begrenset. De fleste av disse er digitaliserte versjoner av velkjente billedbøker, skrevet av populære forfattere som Tove Jansson, Mauri Kunnas, Aino Havukainen, Sami Toivonen og Timo Parvela.

In Memoriam Seita Vuorela 1971-2015